0

Пловдив – античен и модерен

Пловдив е една от многото гордости на България, по-стар от Рим и Атина и съвременник на Троя и Микена. Той е в ТОП 10 на най-атрактивните за туризъм антични градове редом с Варанаси, Атина, Йерусалим, Дамаск и Бейрут.

 

Градът е претърпял множество промени през годините и до днес продължава да се развива и съхранява своята уникална атмосфера и чар, на който никой не може да устои. Пловдив, заедно с италианския град Матера, е обявен за европейска столица на културата 2019 година.

Ето и някои идеи как да прекараш един уикенд в Пловдив!

Античният стадион на Филипопол

Античният стадион на Филипопол в Пловдив се смята, че е строен по модел на Делфийския стадион и в света са запазени общо 12 такива. Стадионът се намира на площад Джумая, наскоро беше обновен и сега има мултимедиен център, в който посетителите могат да гледат специален 3D анимационен филм, пресъздаващ игрите на стадиона през II век.

Катедрален храм „Успение на Света Богородица”

Катедралата „Успение на Света Богородица” е построена на мястото на малка църква и до днес остава една от най-красивите в Пловдив. Внимание заслужава камбанарията, по проект на Йозеф Шнитер, красивите стъклописи, стенописи и интересният дървен иконостас със своите изящни дърворезби.

Античен театър

 

Театърът е построен през II в. от н.е., по време на управлението на император Траян и е един от най-ценните паметници на богатото археологическо наследство на древния град. Античният театър на Филипополис е сред най-добре запазените антични театри в света и сред основните туристически атракции на Пловдив. Разположен е между Джамбаз тепе и Таксим тепе. Театърът e единствената запазена антична театрална сграда по българските земи. Побира около 3500 души и в нея се провеждат различни по характер културни мероприятия и концерти.

Градска художествена галерия

Сградата на Градската художествена галерия също е сред емблемите на Пловдив, проектирана отново от Йозеф Шнитер. Помещава се в сградата на Девическото училище, а част от постоянната експозицията са някои от най-важните творби от Възраждането до днес, които задължително трябва да се видят.

Резервирай хотел

Цар Симеоновата градина

Какво по-хубаво от това да се разходиш в слънчево време сред зеленина и цветя в една от най-хубавите градски градини може би не само в Пловдив, а и в цялата страна. Наскоро паркът беше напълно реновиран и стана още по-любимо място за пловдивчани и гостите на града. Не пропускай пеещите фонтани, които са една от атракциите на античен Пловдив.

Капана

За Капана може да се говори много. Кварталът е средище на занаятчии още преди 5 века, затова не се учудвай на улици с имена като „Златарска“, „Кожухарска“, „Железарска“ и др. Днес там кипи усилен творчески живот, а на всеки ъгъл има невероятни арт работилнички, кокетни магазинчета и оригинални заведения, които ще те потопят в един друг свят, от който няма да искаш да си тръгнеш.

И ако все още се чудиш какво точно да правиш в Пловдив се качи на някое от тепетата, за да видиш града от високо или просто тръгни по някоя от уличките в стария град и не му мисли много. Със сигурност няма да се загубиш и ще намериш много и интересни места, за които дори не си подозирал, че съществуват.

Виж още: Матера или нестандартната Италия