0

eSky с благотворителна инициатива за Клисурския манастир

През месец декември, ние от eSky, оформихме една чудна, коледна работилница в офиса си, „обзаведохме“ я с различни материали и дадохме възможност на всеки служител да покаже своя креативизъм, умения и най-вече желание, за да сътвори нещо красиво. Коледни играчки, дървени елхички и кутийки, късмети, картички – това бяха само част от нещата, които всички ние изработихме с голямо желание, a каузата ни беше благотворителна.

Slide image
Slide image
Slide image
Slide image
Slide image

Един от уикендите офисът ни отвори врати и за децата на нашите служители и техните близки и приятели, които също се включиха и дадоха своя принос.

В края на месец декември, организирахме в офиса си Коледен базар и разпродадохме помежду си всичко, което в продължение на няколко седмици беше изработено в коледната ни работилница. Всеки от колегите се включи със сума по своя преценка, а eSky като работодател също добави пари към събраните средства.

Парите дарихме на Клисурския манастир Света Петка.

Разположен между село Клисура и град Банкя, в близост до София, манастирът се намира на върха на хълм в полите на Люлин планина, а от поляната пред него се открива изглед към Черни връх.

Манастирът е построен през 13 век, а главната монахиня, с която разговаряхме ни разказа различни легенди, свързани с неговото изграждане. Една от тях е свързана с това, че преди векове, на мястото, където сега се намира манастирът е намерена икона на Света Петка, откъдето идва и идеята именно там да се изгради божи храм, посветен на нея. 

Slide image
Slide image
Slide image

Почитана като главна закрилница на българския народ и държава, Света Петка е най-почитаната българска светица не само в миналото, а и в днешни дни, което е и причината да изберем именно това свято място.

Интересно и забележително нещо, което може да се види в малката църквица „Света Петка“ към манастира, е малко парченце от дрехата на светицата, с което манастирът се гордее, тъй като мощите на Света Петка се радват на огромна почит и признание в Румъния, където множество хора се стичат ежедневно, за да сведат глава пред тях и да кажат своята молитва.  

От манастира приеха с радост и благодарност дарението ни и ни увериха, че всеки вложен лев инвестират в благоустройството и реновацията му. За нас радостта беше двойно по-голяма, знаейки, че помагаме на този прекрасен манастирски комплекс и вече нямаме търпение за следващата ни подобна инициатива. 🙂

И така, ако все още не си бил на това прекрасно място, горещо ти го препоръчваме!