0

Дубровник – градът от „Game of Thrones“

Дубровник  е град в най-южната част на Хърватия, на самия край на Дубровнишкия провлак. Селището е световноизвестен туристически център, наричан „Перлата на Адриатика“.

Почувствай взаимодействието на светлината върху старите каменни сгради; опознай миналото на Дубровник в музеите, пълни с изкуство и артефакти; вземи кабинковия лифт и се наслади на Дубровник отвисоко.

Независимо дали посещаваш Дубровник за първи или стотен път, чувството за благоговение няма как да те напусне, когато погледнеш красотата на стария град. Наистина е трудно да си представим, че някой няма да се увлече по белите варовикови улици на града, бароковите сгради и безкрайния блясък на Адриатика, или няма да се вдъхнови от разходка по древните градски стени, които защитават цивилизованата и изискана република от векове.

Въпреки че обстрелването на Дубровник през 1991 г. ужаси света, градът се оттегли, за да очарова посетителите отново. След края на войната започна мащабен проект за реконструиране на града със съдействието на ЮНЕСКО. Градът е възстановен в древен стил, за да запази атмосферата си и през 2005 година по-голямата част от щетите са възстановени, а старата част на Дубровник е в списъка на ЮНЕСКО на световното наследство.

Никое посещение в Дубровник няма да бъде завършено, без да се разходиш из грандиозните градски стени – най-хубавите в света и главната претенция за слава на града. От върха, гледката над стария град и блестящата, а Адриатика е величествена.

Освен цялата история и красота на Дубровник, той се прослави още повече и посредством най-касовия сериал на всички времена – Game of Thrones. За най-големите фенове на сериала, градът предлага и различни специализирани турове, които те развеждат из ключови места, на които е сниман сериалът. Тези екскурзии са с различно времетраене, а по време на обиколката фенове от различни страни се запознават и обменят интересни факти и познания по сериала. Разбира се, всеки запалянко може да закупи освен стандартните сувенири и такива, свързани със сериала. Какво повече му е нужно на един истински фен на Game of Thrones?!

 

Открий Неоткритото 

 

Виж още: Мурано и Бурано – колоритни и незабравими