0

Без куфари на борда – неписаното правило на Ryanair

Както знаеш, от края на миналата година, авиокомпания Ryanair промени политиката си, свързана с багажа, като официално  обяви, че пътниците могат да качват безплатно на борда само чанта с размер 40x20x25 см, която може да се побере под седалката в самолета.

Случва се обаче, пътници, които пътуват с куфар, който отговаря точно на размерите, да бъде помолени да заплатят и багажът им да се транспортира не на борда, а в багажното, като чекиран.

Потърсихме авиокомпанията, за да разберем има ли такова правило и защо се случва това и оттам получихме отговор, че малкият ръчен багаж с размери 40x20x25 см, не трябва да бъде куфар (и не трябва да има колела). Тоест може да бъде чанта за лаптоп, дамска чанта, сак или друг вид мека чанта, но не и куфар.

Полети с Ryanair

Не знаем какви са причините за тази забрана на авиокомпанията, но ако гледаме от практична гледна точка, меката чанта е по-добър вариант, когато става дума за ръчен багаж и ограничения в размер или пък тегло. Гъвкава е откъм размер и е по-лека от куфар, който колкото и да е лек, със сигурност ще ти „отнеме“ част от позволените килограми. Да, липсата на колелца налага да го носиш на ръка, но все пак това е ръчен багаж и се предполага, че не тежи много. 🙂

И така, както знаеш, всяко правило понякога има изключения – някои служители на летището са по-строги, други са склонни да правят изключения, но ние те съветваме да не рискуваш и да ползваш мека чанта, когато става дума за малък ръчен багаж на Ryanair.

Виж още: Новите правила за багаж на Ryanair влизат в сила от ноември