0

Air France отпразнува рождения си ден на летище София

Честит Рожден Ден, Air France България!

Преди точно половин век, през 1969г., Air France осъществява първия си полет между Париж и София.

Този юбилей, авиокомпанията отпразнува с откриването на изложба на Терминал 2 в София, изобилстваща от стари снимки и плакати, разбира се, придружени с хубаво френско вино, храна и прекрасна френска музика, изпълнявана на живо.

Всеки, който желае, може да разгледа изложбата до края на месеца в изложбената зона зад гише информация на Летище София, Терминал 2. А ние ще ти кажем, че едно от най-ценните неща, което впечатли гостите на събитието и което можеш да видиш и ти, е писмо от 1932 г., написано от Елисавета Багряна към авиокомпанията, предшественик на Air France, в което българката благодари за осъщественото пътуване до Париж.

Открий неоткритото

Air France е френската национална авиокомпания, част от Air France-KLM Group и един от основателите на авиационния алианс SkyTeam. Главните офиси на компанията са в Трембле-ен-Франс, северно от Париж, а седалището за самолетите е на парижкото летище Шарл де Гол. Като второстепенни бази на Air France служат аерогарите Париж – Орли, Лион – Сент Екзюпери, Марсилия, Тулуза и Ница. Авиокомпанията е създадена на 7-ми октомври 1933 г. след сливането на пет местни авиопревозвача. През 2003 г. Air France се обединява с холандската авиокомпания KLM.

Air France е водещ световен играч в трите основни области: пътнически и товарен транспорт и поддръжка на въздухоплавателни средства. От своите центрове на летищата Париж-Орли и Париж-Шарл де Гол авиокомпанията извършва полети до 195 дестинации в 91 страни.

Виж още: Летище София с нова писта и трети терминал