0

7 типa пътешественици

Всеки турист има свой стереотип, по който протича всяко негово пътуване. Едни отиват толкова подготвени, разгледали толкова много снимки и прочели толкова много материали, че сякаш вече са били там, а други до последно не знаят кой е полетът им, в кой хотел ще отседнат и кои са забележителностите, които не трябва да пропускат.

 

 

Ето и няколко типа пътешественици, които се срещат често и които ще разпознаете отдалеч:

  1. Примерен пътешественик – той е изключително стриктен, всеки път, преди да замине на поредната си екскурзия, той купува пътеводители, вади информация от интернет (ако случайно нещо липсва в пътеводителя), съставя предварително програма, която е ден по ден, час по час. От тази програма не е склонен да махне нищо, въпреки че тя е изпълнима за поне два пъти повече престой от този, с които той разполага. Когато отиде на екскурзия, той става по „първи петли“, пълни чантата си с всичко нужно и ненужно, с всички възможни брошури, които са му попаднали пред очите от летището до хотела и тръгва! Програма му е така запълнена, че дори едно леко забаване на градския транспорт го кара да се чувства нервен и напрегнат и да има усещането, че ще пропусне нещо. Примерният пътешественик влиза във всеки един музей, галерия, чете и препрочита информацията и понякога дори си записва. Разбира се, ако попадне на някоя туристическа „находка“, която не е в програмата му, той се отбива и там, като това в никакъв случай не елиминира някоя от тези в плана му. Този пътешественик рядко има време за хапване, всичко става „на крак“ и то само, ако има време! Той задължително е с часовник, за да може постоянно да проверява дали се движи добре във времето. Вечер се прибира и е по-уморен дори от дните, в които е имал много работа. На следващият ден всичко се повтаря…Прибирайки се от тази екскурзия, пътешественикът има нужда поне от още няколко дни отпуска, но е зареден с много снимки, които често не може дори да се сети, че е направил, защото е бързал за следващия туристически обект.

  2. Шопинг маниакът – той е нещо като противоположност на примерния пътешественик. За него няма значение къде е и с кого е стига да има големи търговски центрове и улици с магазини. Той не се интересува от забележителности, музеи, разкопки или исторически факти. Ако му дадеш карта той няма да знае дори как да се ориентира по нея. Единственото, което го интересува са намаленията в магазините и позволените килограми и размери на багажа. Той пазарува обезумяло, често купува напълно ненужни неща, просто „защото са много изгодни“. Този тип пътешественик е способен да избере дестинацията и месеца на пътуване според това кога са най-добрите отстъпки.

  3. Хаотично-романтичният турист – ако примерният може да разгледа Рим или Париж за 4 дни, защото почти не е спал и не се е хранил, то за хаотичния-романтик няма да стигне и месец. Той обича да се шляе безцелно по малките улички, да усети атмосферата на всяко едно кътче. Често спира в различни кафенета и ресторантчета, опитва местните напитки и деликатеси и завързва нови познанства. И най-важното – никога не бърза! Той иска да вникне дълбоко в начина на живот и мисленето на местните и това за него е много по-ценно от разглеждане на паметници и музеи. Той живвее тук и сега и за него са важни духът на града, отношението на местните жители, техните навици и привички.

  4. Туристът-кулинар – Той, както става ясно и от името му, се интересува само и единствено от едно – местната кухня и напитки. Той асоциира света с храна. За него Италия е пица, паста и вино; Швейцария – шоколад; Турция – дюнери и баклава; Австрия – виенски шницел; Испания – паеля и сангрия и т.н. Туристът-кулинар може да ви разкаже с най-големи подробности за ресторантчето на ъгъла до гарата и точно какво е опитал там, но не очаквайте да получите информация за някоя забележителност от него. Той не е посетил никоя от тях, но за сметка на това може да ви упъти къде какво да хапнете като ви разкаже безброй подробности.


  5. Селфи-туристът – за този тип турист селфитата и снимките като цяло са мисията на живота му. Където и да ходи, каквото и да прави, той снима и си качва снимките в социалните мрежи. Той се отбелязва от всяко място, снима храната си и добавя статуси как се чувства. Без значение дали е в Пловдив или в Сицилия, за него снимките са най-важното и по тях всеки може да се оринтира къде точно в града се намира този тип турист във всеки един момент. Ако не може да ги публикува и после да следи коментарите и лайковете, той най-вероятно не би отишъл никъде. Разбира се, той не посещава музей, защото снимките не излизат добре и не са достатъчно атрактивни.

  6. ВИП туристът – За него е важно да е на модерно и екзотично място. Той няма да тръгне да обикаля забележителности, защото може да си счупи маникюра, токчето на обувката или да изцапа марковата си блуза. За него пътуването е свързано само и единствено с почивка и е асоциация на лукс, екзотика, СПА процедури, масажи, шампанско и магазини. Преди всяко такова пътуване този турист подновява целия си гардероб, купува няколко чифта бански, слънчеви очила и всички нужни аксесоари – по много. Той е склонен да спестява цяла година само и само да отиде на някое „лъскаво“ място, за което после да разказва дълго и да показва снимки.


  7. Туристът-мечтател – този турист е изключително любознателен и въпреки, че не е посещавал много места, той се интересува, чете специализирана литература и знае доста факти за местата, които мечтае да посети. Той не се впуска в пътешествие много често, но когато отиде знае точно какво иска да види, самият той е ходещ туристически справочник. Той дълго е проучвал местата, които иска да посети и е прочел поне няколко сериозни четива – от създаването на държавата до днешни времена, Той може да тръгне дори без фотоапарат – за него снимките не са от значение, той предпочита исторически документи и факти.

 

Виж още 15 сигурни признака, че си туристически маниак