0

6 неща, които могат да объркат ваканцията ти и как да ги избегнеш

Какво може да обърка ваканцията ти и как да се справиш?

Виж нашите съвети и опитай да ги приложиш при следващото си пътуване.

Резервирай внимателно

Ако резервираш сам самолетните си билети, хотелското настаняване и автомобила под наем, бъди внимателен за дестинациите и датите, които въвеждаш. Случва се да правим няколко неща едновременно или да мислим за друго и да допуснем грешка. Затова се съсредоточи, за да избегнеш грешки, като например да въведеш грешен месец. И ако все пак се случи да сбъркаш, незабавно се свържи със сайта, от който си резервирал, за да се опиташ да направиш промяна. Колкото по-бързо го направиш, толкова по-голяма е вероятността грешката ти да струва по-малко.

ТОП оферти

Джобни – в брой или с карта

Да, това е вечният въпрос. Ние бихме казали – и двете, като парите в брой са по-скоро като резерва, за всеки случай. Плащането с карта от доста време не е тема табу, дори и извън Европа, така че ако не ти коства допълнителни такси, защо ти е да носиш пари кеш? Така, ако случайно се случи да изгубиш или да ти откраднат портмонето, трябва много бързо да се обадиш на банката издател на картата ти и да обясниш какво се е случило. След няколко идентификационни въпроса, картата ти ще бъде блокирана и няма да имаш повод да се притесняваш, че някой би могъл да злоупотреби с нея.

Пази документите си

Знаеш, че по туристическите обекти и най-оживените места във всеки град има джебчии, които „дебнат“ особено за разсеяни, снимащи туристи. Възможно е миг невнимание да ти коства много, като открадното портмоне, в което се намира документът ти за самоличност. Това, което трябва да направиш незабавно, е да се свържеш с българското посолство в града, в който се намираш, за да ти съдействат. Това, което те могат да направят е да извадят временен документ – пасаван, с който да можеш да се прибереш в родината. По-сложно обаче става, ако в града, в който си няма българско посолство и се налага да пътуваш до съседен, затова бъди много внимателен. Друг вариант, ако пътуваш в Европа и си с лична карта, а имаш международен паспорт в България, е някой близък да ти изпрати паспорта посредством експресна куриерска услуга. 

Запази хотел

Застраховай се

Ако до преди няколко години застраховката беше лукс, за която никой не искаше да говори и се смяташе за безсмислена глезотия, то сега все повече хора виждат ползите и положителните й страни. Добрата новина е, че цената на туристическата застраховка изобщо не е висока, а покритията са доста добри. Една малка сума, инвестирана в застраховка, може да ти спести огромни разходи в случай, че се наложи да потърсиш лекарска помощ например.

Загубен или забавен багаж

Да, много е неприятно, но се случва и не можем да направим нищо. Разбира се, ядосваме се, изпадаме в ситуация, в която нямаме дрехи или други лични вещи от първа необходимост. Имай предвид обаче, че в повечето случаи багажът не е безвъзвратно загубен, а или е забавен и не е качен на твоя полет (поради много малко време за прекачване) или е станала грешка и е транспортиран с друг полет. И при двата случая ще си го получиш, но със закъснение. Тук застраховката отново ще ти помогне, защото покрива загуба, забавяне или повреда на багаж. 

Кола под наем

Наемането на автомобил става все по-популярно и това се дължи не само на изгодните цени, а и на свободата, която ти дава автомобилът. С него си съвсем независим, можеш да обикаляш свободно без да губиш време в проучване на градския транспорт, да чакаш по спирки, да сменяш няколко транспортни средста и т.н. Можеш да се придвижваш лесно освен в града, а и в градове и местности около него. Разбира се, не забравяй да се запознаеш с общите условия, когато наемаш автомобил, включително и с допълнителната застраховка, която те освобождава от много неща, ако случайно колата претърпи някаква щета.

Каквото и от изброените неща по-горе да ти се случи, не забравяй – не разваляй ваканцията си с неща, които не зависят от теб, а опитай да избегнеш подобни ситуации прилагайки тези съвети на практика. 

Виж още: Предизвикателства за пътешественици