0

3D скенери могат да сложат край на ограниченията за течностите в ръчния багаж

Всички големи летища във Великобритания планират въвеждането на 3D скрининг на багажа преди края на 2022 г., съобщават от местното правителството. Според тях технологията ще повиши сигурността, ще ускори проверките и може да прекрати ограниченията, свързани с преноса на течности на борда на самолета.

Оборудването, подобно на скенерите, използвани в болниците, се използва на лондонското летище Хийтроу от 2017г., като тези скенери предоставят по-ясна картина, която може да се увеличи в случай на необходимост или съмнения относно съдържанието на някой куфар.

В момента, пътници имат ограничения, относно течностите в ръчния багаж – не повече от литър, в оригинални разфасовки от 100мл. 

Открий Неоткритото

Обявявайки новите планове, премиерът Борис Джонсън заяви, че скенерите ще намалят „затрудненията“ за пътуващите и ще подобрят сигурността.

„Пътуванията през летищата във Великобритания ще бъдат по-лесни от всякога. Новото оборудване ще помогне за засилване ролята  на Обединеното кралство като глобален център за търговия, туризъм и инвестиции“, добавя той.

Изпълнителният директор на летището смята, че това ще направи пътуването много по-удобно, като добави, че скенерите ще са в състояние да видят каква течност се съдържа в багажа.

Запази хотел

Министърът на транспорта пък заявява, че новото оборудване означава, че „няма повече да изваждате чорапите, бельото и лаптопа си, както и да отделяте течностите си, минавайки през проверката за сигурност“.

Технологията вече се използва от летищата в САЩ, включително Hartsfield-Jackson в Атланта и O’Hare в Чикаго.

Виж още: 9 хитри трика за по-малко багаж