0

11 неща, които да направиш, преди пътуването си

Нещата, които трябва да направим преди пътуване със сигурност не се изчерпват с тези 11 точки, но това са нещата, които никога не пропускаме да направим, за да си осигурим безпроблемно, приятно и комфортно пътуване.

Увери се дали имаш валиден международен паспорт

Пътуването с лична карта в ЕС е много лесно и удобно, но ако все пак имаш дори и леки колебания, провери дали няма да ти трябва международен парпорт за дестинацията, за която ще пътуваш. Разбира се, направи го своевременно, така че, ако се наложи да си вадиш да имаш достатъчно време и да не се налага да плащаш за експресна поръчка. Също така обърни внимание докога е валиден документът ти за самоличност, с който ще пътуваш. Препоръчително е да имаш минимум 6 месеца до изтичането му.

       Провери изискванията за виза

Задължение на всеки пътник е да провери какъв е визовият режим в държавата, в която отива. За да избегнеш ситуация, в която си тръгнал на екскурзия с ентусиазъм и нетърпение и на летището разбираш, че не можеш да заминеш, защото нямаш виза, просто провери предварително какви са изискванията. Има страни, в които можеш да получиш виза и на място на летището, но това със сигурност ще ти струва по-скъпо, отколкото, ако я извадиш предварително. Все пак, ако случайно си забравил и си заминал без виза, това ще е единственият ти вариант.

ТОП оферти

      Провери дали не се нуждаеш от ваксини

Това, разбира се, не се отнася за Европа, а за по-далечните и по-екзотичните дестинации. Подобна информация може да се намери в интернет и специализирани сайтове, само се увери, че информацията е проверена и официална. Не пренебгрегвай тази препоръка, мислейки си „На мен няма как да ми се случи!“, защото тук говорим за здравето ти. Хубаво е да си напълно подготвен и ако дестинацията го изисква – ваксиниран.

      Не забравяй шофьорската си книжка

Все по-популярно става наемането на автомобил под наем. Това ти дава нужната свобода да обикаляш, да не губиш време, лутайки се по улиците или чакайки на някоя спирка. Освен това в повечето случаи е и изключително изгодно. Точно затова не пропускай да провериш дали си взел шофьорската си книжка, както и това дали тя е валидна.

      Предупреди банката си, че ще пътуваш в чужбина

 

Този съвет отново се отнася за малко по-далечни и нестандартни дестинации. Виждайки трансакция от Танзания например, напълно възможно е, банката издател на картата да прецени, че става дума за опит за злоупотреба с твоята карта и да блокира сумата. Това ще ти създаде неудобство,особено, ако нямаш пари в брой или пък трябва да се обадиш на служител, за да обясниш, че именно ти, картодържателят, иска да изтегли сумата. Едно предварително обаждане би ти спестило много главоболия.

       Увери се дали няма да ти трябва адаптер

В някои страни контактите са по-различни и въпреки, че всеки по „напреднал“ пътешественик може да ти каже различни трикове как да ползваш контакта, дори и зарядното ти за телефон да е за друг тип контакт, един адаптер няма да натежи в багажа ти. Продават се на много места, евтини са и ако не го забравиш някъде ще ти служи много време.

Хотели

         Направи си туристическа застраховка

Въпреки че много хора подценяват туристическата застраховка, то тя следва да е задължителен елемент от пътуването ти, без значение дали отиваш в Европа или на друг континент. Разбира се, по-добрият вариант е да е за целия престой, тъй като така има по-широк обхват и ще бъдеш много по-спокоен през цялото си пътуване. Ще се изненадаш колко много неща са включени в застраховката! Увери се сам!

       Провери условията на твоя мобилен оператор в роуминг

Ясно е, че условията на българските оператори в роуминг в Европа вече са изключително атрактивни, като можеш да ползваш освен безплатните си минути и определено количество интернет, без това да изисква допълнителни такси. Това обаче не е така извън ЕС и цените на минута често са доста високи. Не забравяй да провериш условията за страната, към която си се запътил и ако е твърде скъпо се ограничи само с WiFi. 

       Носи си копие на всички важни документи

Хубаво е да имаш принтирани на хартия ваучерите ти за хотели, застрахователната полица, а защо не и документът за самоличност и да носиш само копието в себе си. Оставяй важните документи, като паспорт например, в хотела си, на безопасно място, за да избегнеш загубването му.

       Свали си електронна книга, музика или филм

Било то на телефона, таблета или лаптопа, не пречи да имаш нещо „под ръка“, ако ти доскучае. Тук изборът е твой – дали да играеш игри, слушаш музика, четеш книга или пък да изгледаш някой филм. Някои авиокомпании предлагат подобни забавления на борда, но ако на твоя полет няма такива екстри, винаги можеш да си пуснеш нещо на твоето устройство – така времето ти ще мине неусетно.

       Приготвяй багажа си по списък

Ако пътуваш често, най-вероятно вече толкова си се специализирал, че не ти е нужен списък, но ако все още не си от хората, които успяват да стегнат куфара си за рекордно кратко време без да забравят нищо, то списъкът е добра идея. Подготви си подробен списък и така ще си сигурен, че няма да се налага да си купуваш четка за зъби на място или пък да съжаляваш, че си забравил любимите си обувки.

Виж още: 9 неща, които да правиш, докато пътуваш