0

10 съвета за спокойно и безпроблемно пътуване

Ето и какви са нашите съвети за едно спокойно и безпроблемно пътуване пътуване със самолет.

Внимавай откъде купуваш самолетни билети

Историята познава всякакви случаи, включително купуване на самолетни билети от частни лица. Забрави за това. Да придобиеш право на продажба и издаване на самолетни билети не е толкова лесно и изисква да отговаряш на различни изисквания. Само акредитираните от IATA агенции и авиокомпаниите могат да издават самолетни билети.

Пазарувай онлайн

Живеем в свят, в който намираме отговор на всеки въпрос за секунди, сравняваме хиляди оферти онлайн, плащаме дистанционно и петсим много време и средства. Няма нищо по-лесно, бързо и удобно от това да организираш пътуването си онлайн, стига да си сигурен, че купуваш от надежден уебсайт. Увери се, че сайтът е сигурен, с добра репутация и силно присъствие в онлайн пространството.

Открий Неоткритото

Застраховай се

Никога не гледай на застраховката като на излишен разход. На път рисковите ситуации са много и непредвидими. Една обикновена туристическа застраховка, която струва само няколко евро може да ти спести доста големи главоболия и разходи. От забавяне на полет, загуба и повреда на багаж до злополука, застраховката макар и принципно незадължителна, следва винаги да върви в комплект с пътуването ти.

Резервирай хотел заедно с полета

Някои доставчици на туристически услуги предлагат значителни отстъпки за хотелско настаняване при резервация заедно с полет. Това е така, тъй като хотелските комисионни са доста по-високи и по този начин компаниите стимулират техните продажби. С резервация на полет е възможно да спестиш до 30% от цената на хотелското си настаняване.

Полет + хотел

Ползвай мобилно приложение

Мобилните приложения за пътуване ти дават възможност да организираш и контролираш пътуването си навсякъде и по всяко време, дори докато си на път и не си пред компютъра си. Освен удобството, често мобилните приложения предоставят и допълнителни отстъпки.

Не купувай в последния момент

Мит е, че самолетните билети в последния момент са на безценица. Да, възможни са и такива случаи, но доста по-вероятно е да са десеторно по-скъпи от обикновено. Затова е най-добре по възможност да купуваш билетите си отрано. За по-ниска цена, опитай да избереш полет в средата на седмицата в ненатоварен сезон.

Лети до съседни градове

Ако търсиш полет от Варна до Амстердам, например, това ще ти струва поне 200 евро и то с прекачване. Можеш обаче да закупиш билети до Айндховен, който се намира наблизо, и да се придвижиш до Амстердам с влак за символична сума. Самолетните билети от Варна до Айндховен струват едва 20 евро в посока. Такива малки хитринки могат да ти отворят врата към много мечтани дестинации.

Проверявай какво е включено в цената на билета

Самолетният транспорт стана изключително достъпен и масов начин за придвижване, но това си има своята цена. Изгодните самолетни билети вече не включват много от преимуществата и удобствата, които предлагаше пътуването със самолет преди години. В зависимост от авиокомпанията, както и от тарифата на самолетния билет, цената може да не включва храна на борда, регистриран багаж, а в някои случаи дори и стандартния ръчен багаж до 10 кг. Най-евтините билети не включват и възможности за промени или възстановяване на суми при анулации. Някои авиокомпании таксуват за липса на онлайн регистрация. Добре е да си запознат с всички тези детайли предварително, за да имаш спокойно и безпроблемно пътуване и да не се налага да доплащаш такси на летището.

Забранени вещи на борда

Авиокомпаниите имат специфични правила за превоз на определени вещи в ръчния и регистриран багаж. Ако летиш за първи път или пък се колебаеш дали можеш да вземеш някоя вещ в ръчния си багаж,  поинтересувай се предварително. Полезен списък може да намериш ТУК.

 Следи редовно за изгодни оферти

Ако искаш да си в крак с най-изгодните оферти за пътуване, следи редовно предложенията на утвърдените туристически сайтове, публикациите им в социалните мрежи и блогове, абонирай се за техните имейл бюлетини. Качествените сайтове предлагат все по-персонализирана маркетинг комуникация, която предполага да получаваш само информацията, която те интересува.

ТОП оферти