0

ТАЙните на изумителния ТАЙланд
(Част 4)

Следващият ни ден беше отреден за Пукет.

Културна програма плюс плаж, разбира се! Отново с местен екскурзовод и трансфер от Asian Trails отиваме до най-известният храм в Пукет – Wat Chalong. Храмът посреща посетители повече от век, местните хора идват да се молят, а туристите, за да научат нещо ново за будизма. Храмът е отворен от седем сутринта до пет следобед. Poh Than Jao Wat е една от най-важните будистки статуи в Wat Chalong. Намира се в западната стара зала на храма, с две статуи на стар джентълмен, наречен Ta Khee-lek (дядо Келек), известен местен, който спечели много от лотария, след като се моли на статуята. Друга статуя в тази зала е Nonsi. Една от храмовите зали разполага със позлатена статуя на Луанг Шо Шам, а в тази оживена зала също се намират статуи на бивши игумени на храма.

Виж още: ТАЙните на изумителния ТАЙланд (Част 1)

Slide image
Slide image
Slide image
Slide image
Slide image
Slide image

В най-високата точка на храма, под стъклен похлупак се съхранява кост, която според легендата е на Буда. Пагодата е украсена със стенописи, изобразяващи историята на живота на Буда, както и с различни образи на Буда. Отдели си време в пагодата – това е прохладно място, което е много популярно сред посетителите на храма. След като разгледахме Wat Chalong и залепихме златно фолио на една от статуите, пожелавайки си желание, напускаме храмовия комплекс.

Настояваме пред нашия гид, че искаме задължително да яздим слон, но той ни обяснява, че последните години тази атракция е забранена по тези места с цел защита на животните, което ни се вижда достатъчен аргумент, за да не настояваме. По пътя си виждаме друг интересен храм и нашият гид спира, за да ни даде малко време да разгледаме и него, въпреки че не ни влизаше в програмата.

Местните са много гостоприемни и отзивчиви и с радост разказват за своите обичаи, традиции и култура, особено, когато виждат нестихващия ни интерес. Отиваме и до известен пазар за плодове и зеленчици, на който с учудване коментираме цените и разказваме на екскурзовода ни, че плодовете, които в Тайланд се продават за жълти стотинки в нашата страна се намират трудно и са изключително скъпи. Така обменяме взаимно опит, а и междувременно пазаруваме манго и драгонов плод, който отпреди сме набелязали, че трябва задължително да опитаме, докато сме в Азия. Не успяваме да се сдържим и да не си купим изкусно изрисувани купички, които всъщност са направени от не какво да е, а от кокосов орех.  Следобяд вече се настаняваме в прекрасния си хотелски комплекс The Old Puket, намиращ се на Karon beach, който разполага с множество стаи, апартаменти, ресторанти, басейни и забавления. Разбира се, отправяме се към плажа – традициите са си традиции – малко слънчеви бани и…залезът.

Следващият ден е последният ни ден в Тайланд и това ни натъжава. Отбиваме се до местна тур агенция, за да резервираме за последния си ден целодневна екскурзия до James Bond Island – това, за което мечтаем още от Краби. След дълго пазарене и лека игра на нерви между нас и служителката, и двете страни оставаме доволни – резервираме екскурзията си на половин цена.

Доволни от успешния пазарлък не ни остава нищо друго, освен да се гмурнем в нощия живот на Пукет и да усетим атмосферата му. За целта се освежаваме, преобличаме, спазаряваме една рикша „тук-тук“ и ето ни на емблематичната за нощия живот в Пукет улица – Bangla road. Проститутки, травестити – не, това не е мит или легенда, а самата истина. Има множество заведения, тълпи от хора и момичета, които приканват с менюта, за да посетиш именно тяхното заведение. Танцъорките се виждат отдалеч, някои от тях са като на витрини, други танцуват по баровете. Ако си мъж, може би ще ти бъде по-интересно, но ние нямаше как да пропуснем да видим и тази атракция. Момичетата приканват и за различни видове шоу програми, като на вас ще оставим избора да прецените дали искате да посетите подобно шоу или не, когато отидете в Тайланд. Все пак не забравяйте – за да усетите една толкова различна и екзотична култура трябва да видите колкото се може повече.

Пукет те очаква

На следващият ден ни очаква приключението James Bond Island , но това не е всичко! Тази целодневна екскурзия включва няколко спирки на различни острови, разходка с кану, разглеждане на пещера, обяд. Организиран трансфер минава и взима от хотелите всички записали се на екскурзията, след което ни събират на кафе, чай и сладки, за да ни разкажат как ще премине денят ни. Групата ни е интернационална и няма как да бъде другояче, в този край на света можеш да видиш хора от всяка раса, религия и националност. Момчето, което ни съпровожда през цялото на скоростната лодка ни разказва, че от целия екипаж той е единственият, който говори английски и не защото го е учил в училище (родителите му не са имали тази възможност), а защото учи всеки ден, развеждайки туристи. Това буди респект в групата ни, докато тайландското момче се извинява за акцента си и за това, че може би не всеки разбира всяка дума, която употребява. Първата ни спирка е на приказно островче, на което имаме един час, който всеки може да използва, както прецени – за плаж, плуване, разходка, снимки.

Виж още: ТАЙните на изумителния ТАЙланд (Част 2)

Ние, разбира се искаме да направим всичко и вече сме добре организирани и тренирани, така че времето да ни стигне. След  поредната мащабна фотосесия (толкова е красиво, че постоянно имаш усещането, че „точно такава снимка май не направих“), обикаляме островчето и се препичаме на слънце, докато не дойде времето да поемем към следващата спирка, която е разходка с кану. Когато стигаме до канутата леко отдъхваме, защото виждаме, че те са с „шофьори“ и няма да се налага на нас да гребем – все пак ние имаме друг приоритет – да запечатваме със снимки всяка една красота, която ни се изпречи, а те са много! Поемаме с нашия екзотичен капитан, който постоянно предлага да ни снима и въпреки че и с него „разговаряме“ с мимики и жестове, диалогът ни се получава много добре. Желаещите са плуват имат възможност да го направят, скачайки от кануто, а излишно е да казвам колко прозрачно-бистра и топла е водата.

Slide image
Slide image
Slide image

Следваща спирка: James Bond Island, молим пътници да слязат и да се насладят на неповторимата гледка!

Виж още: ТАЙните на изумителния ТАЙланд (Част 3)

Няма как да сте гледали снимки от Тайланд и да не сте попаднали на пейзаж от този остров. James Bond Island е известна забележителност в залива Панг Нга, ставайки така популярна със заснемането на серия от Джеймс Бонд, именно там. Отличителна черта на този известен залив е броят на чистите варовикови скали, които изпъкват вертикално от изумрудено-зелената вода. Целият район около този остров е наистина живописен, а скалата, излизаща от морето за пореден път ни потвърждава, че няма по- добър скулптор и художник от самата природа.

След James Bond Island акустираме на друго малко островче – Panyee island, на което вече ни очакват с топъл обяд и разхлаждащи напитки. Скаридите са в изобилие, а хората от групата не спираме да бъбрим и обменяме впечатленията и възторга си от вълшебното място, на което обядваме.След обилния обяд имаме достатъчно време, за да починем и поемем обратно към брега. По пътя си спираме и да разгледаме и сладоледената пещера, която идва точно навреме – за десерт.

Изморени и леко изтощени от жаркото слънце, пристигаме на пристинището, където ни очакват с истински сладолед и с микробусчета ни откарват към хотелите.  А за нас предстои връщането ни към България с нашите приятели от Flydubai! Очакват ни полети Пукет-Банкок-Дубай-София. И колкото и да се надяваме, че поне този път трансферът ни ще закъснее и така ще изпуснем полета си и ще останем завинаги в Тайланд, Asian Trails за пореден път са точно навреме, за да поемем пътя към дома…

Обещаваме си да се върнем скоро отново в Тайланд, може би не на същите места, а на нови, защо не този път в Северен Тайланд. А когато искаш нещо силно…мечтите се сбъдват….

 

СЛЕДВА ПРОДЪЛЖЕНИЕ…