0

ТАЙните на изумителния ТАЙланд
(Част 3)

Любезните ни домакини от Rembrandt хотел са опаковали закуската ни за из път и така, нетърпеливо се отправяме към летището и терминала за вътрешни полети, който…въпреки прекараното вече време в Тайланд отново успява да ни изненада с размерите си. Минаваме бързо проверките и изчакваме да ни отведат към самолета. Полетът Банкок – Краби е кратък и ето ни – вече сме в Краби.

Симпатично момиче ни очаква, държейки табела с имената ни и надпис eSky – известни сме! Дори в Тайланд! Решаваме да изпием по чаша кафе, за да се освежим и каним нашата нова тайландска приятелка с нас. Тя пък от своя страна ни дава да опитаме интересен местен сладкиш (зеленикаво-бяло желе с нишесте), който честно казано не ни се понрави, но…трябва да опитаме от всичко!

Виж още: ТАЙните на изумителния ТАЙланд (Част 1)

И ето, че вече сме с нашия екскурзовод Тими, който има амбициозна програма за нас и изключително чувство за хумор. През целия път ни разказва за Краби и ни отвежда до една от най-големите забежителности – Tiger Cave Temple. Вече ни е подготвил, че за да видим красотата му следва да изкачим 1237 стъпала, а часът е едва 8 сутринта – прекрасна физзарядка. През цялото време се питам дали този човек изкачва всички тези стъпала всеки ден по няколко пъти с всички туристи, които развежда и отговорът не закъснява. Тими ни дава всички необходими напътствия и съвети и определяме часа и мястото, на което ще ни изчака. Дава ни време, за да успеем да се качим, слезем и да имаме достатъчно време, за да разгледаме и направим снимки. Дава ни и много ценен съвет – да оставим всичко ценно и излишно при него, защото по пътя си до храма ще срещнем много маймуни, които са доста любопитни и обичат да крадат от местни и туристи. Казва ни още да бъдем внимателни и да не ги приближаваме много. Така, въоръжени само с вода и фотоапарати (ценни са ни, но…няма как без тях), започваме да се катерим към храма…

Срещата с маймуните не закъснява, а нашите реакции са толкова първосигнални и естествени, достойни за „Най-смешните животни и хора на планетата“. В повечето случаи маймунките бяха в група, а любопитството им ги кара да те приближат, а нас – да изпаднем в лека паника, дори да ни хрумне да се „евакуираме“ в тоалетна!

По пътя си не срещаме много хора, освен монаси от храма, което се дължи на ранния час, за което сме благодарни. Каквото и да ви казват – 1237 стъпала не са никак малко, като имате предвид, че някои от тях са доста стръмни, но нима някой би се отказал да ги изкачи, особено, знаейки какво го очаква на върха?!

Когато се изкачихме останахме без дъх и то не толкова заради стълбите, а заради гледката която се откри пред нас.
Oсноваването на храма датира от 1975 г., когато един монах отива да медитира в пещерата. По време на медитацията си той е видял тигри, обикалящи пещерата и това води до именуването на храма. Друга легенда пък разказва, че истински огромен тигър е живял и обикалял пещерата. Името на храма идва при откритията на отпечатъци на тигрови лапи върху стените на пещерата, както и на изпъкналата пещера, наподобяваща лапа на тигър. На върха на планината има и голяма златна статуя на Буда.

А гледката…

Изключителна панорама, която ни остави безмълвни.

Не ни се тръгва. Иска ни се да останем на върха колкото се може повече време, да докоснем всяка една статуйка, да се наслаждаваме на великолепната гледка и с възхищение да наблюдаваме молещите се монаси, облечени в оранжеви одежди. Тук също се разхождаме боси, въпреки че храмът е на открито, но това започва да ни харесва. Поглеждаме часовниците си…наближава часът на срещата ни с Тими…и тръгваме наобратно – с около 200 снимки повече и заредени с положителни емоции. На връщане имаме отново изненадващи срещи с маймуни, които крадат бутилките с вода на други туристи, но…ние вече сме обиграни!

Виж още: ТАЙните на изумителния ТАЙланд (Част 2)

Тими ни очаква с усмивка и студена вода и няма търпение да чуе нашите отзиви от видяното. Разказваме му за перипетиите си с маймуните, а той не спира да се смее – колко ли пъти е чувал подобни истории?!

Молим го да ни заведе на място, на което можем да купим сувенири и местни деликатеси на добри цени и скоро се озоваваме в огромен магазин, от който купуваме подаръци за близки и приятели. По път правим снимки на голяма статуя на рак – символът на Краби (crab – рак).

Настаняваме се в хотел от така известната там верига Centara – Centra by Centara. Имаме на разположение просторен апартамент с прекрасна гледка и всички удобства.

Отправяме се за бърз обяд, защото плажът ни очаква!

След като хапваме интересна местна гозба с пилешко, зеленчуци и кашу и изпиваме по един фреш от манго, нетърпеливо поемаме към плажната ивици, за да релаксираме и поплуваме. Дъждът отново ни застига, но е кратък и просто ни разхлади. На плажа се отдадохме на почивка, къпане, събиране на интересни мидички и разбира се, много снимки.

Slide image
Slide image
Slide image
Slide image
Slide image
Slide image

Вечерта в Краби, освен обичайното гастрономично пиршество, решихме, че няма как да сме в Тайланд и да се отидем на тайладски масаж. Студиата за масаж в Тайланд са буквално навсякъде. И не мисли, че този масаж има само еротичната символика, за която сме чували. Нищо подобно! Масаж на краката, на ръцете, на гърба, на цяло тяло. Рай! А цените – наистина символични. Парите, които ще дадеш в България за половин час масаж, в Тайланд могат да те масажират 3 часа. А и нека не забравяме, друго си е истинска тайландка да ти направи масажа пък кой какво ще да казва! А за вас мъже…не знам…ние бяхме само на масаж!

Важно е да знаеш, че от Краби могат да се направят изключително много екскурзии с лодка до различни острови. Не забравяй да се пазариш за цените, може да свалиш поне половината от обявената цена!

Краби? Защо не!

След масажа побързахме да се приберем в хотела, събрали брошури от местните туристически агенции, за да съставим план как да посетим някой от островите, които не влизаха предварително в програмата ни.

Четвъртият ни тайландски ден започна с прекрасна закуска и жажда за нови места и приключения. Тими ни очакваше с усмивка и вече споменатото му чувство за хумор. Програмата ни за днес включваше разходка с известните тайландки long tail лодки, посещение до National Park, в който се намира заобиколената от вода пещерата Tham Pee Hua Toe и крайна спирка – курорта Khao Lak.

Slide image
Slide image
Slide image

Гидът Тими ни отведе до гостоприемния ни домакин – лодкар и гид за пещерата – 2 в 1. Местният човек беше изключително колоритен, а още по-любопитното беше, че освен „hello“, не знаеше друга дума на английски. Разходи ни с лодката и дойде моментът да блесне като екскурзовод в пещерата. Чудиш се как ни е разказвал, при положение, че не знае английски? Ако има желание, има и начин, беше казал някой мъдър човек – с жестове, мимики и издаване на странни звуци, успяхме да видим различни рисунки от древни времена, както и да разберем на какво ги оприличават местните хора. Това се превърна в едно от най-забавните разглеждания на пещера, особено докато екскурзоводът ни имитираше летяща птица, и други животни, а ние съсредоточено опитвахме да отгатнем превъплъщенията му. След като се завърнахме, бяхме нахапани от комари – комбинацията пещера, вода и влага дава всички предпоставки за това, но Тими взе нещата в свои ръце и веднага намери мехлем, с който да се намажем и ни увери, че комарите по тези места не са опасни. Наистина вълшебен лек, за минути забравяш, че си бил ухапан от насекомо.

Отправяме се в посока Пукет, за да се отдадем отново на плажни активности, а времето по пътя използваме, за да подремнем. Курортът, в който прекарахме остатъка от деня си е място, подходящо за семейства или хора, които искат да избягат от суматохата, глъчката и шума на нощния живот в Краби и Пукет. Или поне ние усетихме това спокойствие и меланхолично настроение на това местенце. Пихме кокосови орехи, ядохме храна, сервирана в издълбан ананас, събирахме малки рапанчета и корали – щастливо докосвани от лъчите на тайландското залязващо слънце. По наша си, тайландска традиция, посрещнахме отново залеза на плажа, запечатвайки момента с множество снимки, коя от коя по-красива.

 

СЛЕДВА ПРОДЪЛЖЕНИЕ…

Виж още: ТАЙните на изумителния ТАЙланд (Част 1) и

ТАЙните на изумителния ТАЙланд (Част 2)