0

Новото летище в Пекин – архитектурно чудо от бъдещето

Zaha Hadid Architects създава най-големия летищен терминал в света в Пекин.

Международното летище „Даксин“ в китайската столица е истинско чудо на архитектурата със своя футуристичен изглед и визия.

Пътническият терминал, разположен на 700 000 квадратни метра ще стартира с обслужване на 45 милиона пътници, като до 2025 г. се предвижда броят им да достигне до 72 милиона пътници, а по-късно и до 100 милиона.

Архитектурата на летището е наистина уникална: шест радиални форми се движат около централната зона, в стила на традиционната китайска архитектура – с „въртене около двор“. Пътниците могат да се движат свободно от една зона в друга, като могат да достигат до всеки gate (общо са около 80), средно за под 10 минути.

Zaha Hadid Architects е създал един буквално светещ интериор. Шест форми, подобни на венчелистчетата на цвете, сякаш „поддържат“ структурата, като позволяват на естествената светлина да тече през пространството, благодарение на повече от 8000 прозореца.

Открий Неоткритото

Международното летище „Даксин“ е не само функционално, но и зелено. В цялата сграда е инсталирана фотоволтаична система, както и система за събиране и отвеждане на дъждовна вода. Тази системата позволява естествено съхранение и пречистване на до 2,8 милиона кубически метра вода, която се отвежда в езера и потоци.

Slide image
Slide image
Slide image
Slide image
Slide image

Високотехнологичните услуги на летището ще включват също и роботи за обслужване на клиенти, които ще подпомагат пътниците с актуализацията на полетната информация.

Летището е разположено на 46 км от центъра на Пекин и е достъпно за 20 минути с експресен влак.

Виж още: Новото летище Истанбул – снимки и полезна информация