0

Най-новата технология на летището в Сингапур

Летище Чанги в Сингапур, което за шеста поредна година беше признато за най-доброто летище в света, отново залага на новите технологии и иновации и смята да внедри неползван досега метод, с който да реши някои проблеми. Нововъведението са тестове, свързани със системи за лицево разпознаване, които в бъдеще могат да помогнат за намирането на загубили се или прекарали повече време в безмитните магазини пътници.

Системата е свързана със софтуер за разпознаване на лица като сравнява лицата на хората, заснети с камери, с тези в базите данни. Тази нова технология обаче повдига и някои въпроси, свързани с  неприкосновеността на личния живот на пътниците.

Открий Неоткритото

Стив Лий, главен отговорник относно базата данни на летището в Сингапур, разказва пред Ройтерс, че експериментите на летището не са свързани по никакъв начин с „Биг брадър“, а решават реални проблеми. Също така ще бъдат прилагани с разрешението на авиокомпаниите. Лий допълва, че често се случва пътниците да се губят на летището и се налага да ги търсят, за да не изпуснат полета си, но за съжаление има и такива, които пропускат полетите си и това води до излишни главоболия.

Лий каза, че тестват технологията, която би могла да позволи лицевото разпознаване, работят с различни фирми и се надяват, че до една година новата технология ще заработи и бързо ще даде резултати.

Китайска фирма, която наскоро откри първия си международен офис в Сингапур казва, че платформата им за разпознаване на лица може да идентифицира повече от 1,8 милиарда лица за по-малко от 3 секунди.

Виж още: Най-доброто летище в света