0

Най-миризливият плод в света

Да, звучи малко странно, дори гръмко, но съществува един плод, известен с непоносимо ужасната си миризма. Неговото име е дуриан –  род тропически дървета, разпространени основно в Югоизточна Азия. 

Плодовете им са големи (достигат го 4 килограма) и бодливи, откъдето идва и името му – от малайската дума „duri“ (“трън”) с приставката „an“, характерна за съществителните в малайския език.

Ако си посещавал Индонезия, Малайзия, Тайланд или Филипините, няма как да не си попадал на този плод, да не си го виждал, да не си чувал за него или пък да си го опитал. 

Миризмата му се определя като „нещо средно между свински изпражнения, терпентин и лук“, но ако не си го опитвал, трябва да знаеш, че на вкус нещата не са толкова зле. Плодът е мек, със сладко-кисел вкус, богат на минерали и хранителни вещества, много полезни за имунната система. Няма местен, който да не тик аже, че го обожава и че това е една от най-полезните храни. Използва се за готвене на различни ястия, десерти, включително сосове.

Оферти 

Пословичната  миризма на дуриана не е лоша слава, а самата истина. Това е и причината той да е забранен на доста места – за пренос на летища, градски транспорт, обществени места и т.н. Освен, че няма да бъдеш допуснат е съвсем възможно да бъдеш и санкциониран с парична глоба.

Виж още: Пътуване до Индонезия – столицата Джакарта