0

Най-краткият полет в света

Полет в рамките на 2-3 часа? Нормално! Дълги междуконтинентални полети? Ще си кажем – целта оправдава средствата!

Но…бяхте ли чували за полети, които продължават само няколко минути? Не, това не е шега, а напълно реални полети.

Оркни, също познато като Оркнейски острови е архипелаг в северна Шотландия като в състава му влизат около 20 обитаеми острова и 50 съвсем малки островчета на площ от 963 кв.км. Именно там се извършва и най-краткият полет в света между Уестрей и Папа Уестрей, с максимална продължителност между 50 секунди и 2 минути, в зависимост от метерологичните условия, а разстоянието е от около 2.7 километра (1.7 мили). Полетът се изпълнява регулярно и е предназначен за местните жители от Уестрей, които искат да посетят някои от над 60-те археологически паметници на остров Папа Уестрей. Цените на самолетните билети, разбира се, са съобразени с краткостта му. Този полет държи рекорда за най-кратък полет.

 

Само 16 минути, от излитането до кацане пък е полетът между Сан Франциско и Санта Роса в Калифорния, като това е най-краткият американски полет.

А най-краткият международен полет в света, който трае 8 минути и обхваща 20 км. или 13 мили, беше спрян след старта му миналата година. Услугата, предоставяна от австрийска авиокомпания между Санкт Гален в Швейцария и Фридрихсхафен в Германия, бе отменена поради липса на пътници.