0

Международен ден на пицата – разходи се до Неапол

9 февруари е Международият ден на пицата. Ако и ти харесваш това невероятно и същевременно толкова просто кулинарно произведение, определено трябва да посетиш Италия.

Днес ще те отведем в Неапол – градът на едно от най-популярните ястия в света.

Интересно е, че всъщност пицата произхожда от древна Гърция – плосък хляб с масло и сушени билки. Въпреки това, тя става популярна именно в Италия, когато през XIX в. кралица Маргарита Савойска посещава Неапол, а местен пекар й приготвя пица с цветовете на италианското знаме – домати, босилек и моцарела. Ето откъде идва и името на най-популярнaта пица „Margherita“.

За всички любители на пицата пътуването до Италия ще бъде истинско кулинарно приключение. Струва си да започнеш именно от Неапол. До града ще можем да летим директно от София отново от 1-ви април, всеки понеделник и петък. Най-ниската цена на еднопосочен самолетен билет е 31 евро. 

Полети до Италия

След краткото пътуване, траещо не повече от час и 40 минути, е време да се впуснеш в атмосферата на града. Неапол е град на противоположните емоции – или ще го обикнеш, или ще го намразиш. Опитай да се абстрахираш от твърде оживените улици и някои разрушени сгради и се наслади на старата част на града, която е сред световното наследство на ЮНЕСКО. Не пропускай двореца на Piazza Del Plebiscito, кралската базилика, както и „Подземен Неапол“ (Napoli Sotterranea). Този комплекс, разположен под улиците на града, крие антични водохранилища, служели като убежище по време на войната.

Запази хотел

Не пропускай да посетиш Везувий, който се издига над града. До върха се стига по криволичещ път за около 50 минути, като входната такса е 10 евро. От върха се разкрива величествена гледка към Неапол и Помпей, която определено си заслужава. Помпей е следващата спирка в списъка – предвиди си около 3-4 часа, защото има много неща, които да разгледаш.

След ден на разходки из Неапол и околностите, е крайно време да опиташ местните специалитети. Традиционната неаполитанска пица, съгласно регламента на Европейската комисия, е продукт, печен в пещ с променлив диаметър, не по-голям от 35 см, с високи ръбове и пълнеж. За приготвянето му са необходими пшенично брашно, бирена мая, натурална питейна вода, белени домати или пресни чери домати (pomodorini), морска или готварска сол и зехтин. Опитай това ястие в пицария Sorbillo, известна със своите свежи и висококачествени продукти, както и с любезно обслужване и уникална атмосфера. Това място е доста популярно и може да се наложи да почакаш, но определено си струва да опиташ традиционното неаполитанско изкушение, което ще ти струва не повече от 4 евро.

Buon appetito!

Виж още: Най-добрият град за живеене в Италия