0

Матера или нестандартната Италия

Bella Italia! Където и да попадна в Италия ще бъда щастлива и ще се чувствам на мястото си, всяко едно кътче от тази държава ме кара да я харесвам все повече и повече…Природа, забележителности, храна, хора, език…Може ли да е по-хубаво?

Но Италия не се изчерпва само с Рим, Милано и Неапол– несъмнено безспорни фаворити сред всеки турист, но чували ли сте за Матера?

 

 

Матера или Сасси ди Матера – в буквален превод –  камъните на Матера е град в Южна Италия, регион Базиликата. Избран за Европейска столица на културата 2019г., заедно с град Пловдив, Матера влиза в списъка със световно наследство на ЮНЕСКО.  Интересното при този град е, че първите му жители започват да дълбаят домовете си в скалите и така превръщат Матера в уникален каменен град, в който от всеки ъгъл „наднича“ пещера. Градът е като лабиринт и колкото и време да прекарате в него, няма да запомните откъде сте дошли и откъде трябва да се върнете. Дори местните хора признават, че често се губят, но това може само да ви даде предимството всеки път да откривате някое ново местенце,  което никога преди това не сте забелязвали.

В Матера ще имате възможност да посетите популярните скални църкви, които можем да срещнем и на други места в Италия, но не и в това изобилие. Също да усетите атмосферата на типичните скални жилища, които въпреки не толкова големите си размери са давали покрив на големи семейства, заедно с животните им.

Градът се е превърнал в предпочитан декор на много филмови екранизации, като една от най-известните е „Страстите Христови“ на Мел Гибсън.

Къде другаде бихте могли да наемете пещера вместо хотел, да изпиете кафето си в пещара или да похапнете пица „Маргарита“ отново в пещара? И не мислете, че в това има някаква бутафория…не, пещерите са напълно истински и естествени, в което можете да се уверите сами от влагата и ниската, постоянна температура, която ще ви разхлади в горещите месеци от годината. Разбира се, ако това е твърде „екзотично“ за вкуса ви, бихте могли да получите съвсем стандартно хотелско настаняване на подходяща надморска височина.

Попадайки там няма как да не се почувствате късметлии, защото само преди около 60 години градът е бил застрашен от разрушение и цялостно обезличаване, но населението е съумяло да го запази и превърне в интересна и нетрадиционна дестинация.

Още оферти за Италия

Виж още: Как да удължиш лятото си