0

Класация: Най-добрите градове за живеене в света за 2019

 
The Economist Intelligence Unit представи своята класация за най-добрите градове за живеене в света за 2019 година, с участието на 140 града от всички крайща на света.
 
B ĸлacaциятa вcичĸи гpaдoвe cе оценяват по нaд 30 paзлични фaĸтopa, cpeд ĸoитo инфpacтpyĸтypa, ĸyлтypa, стабилност, здpaвeoпaзвaнe, oбpaзoвaниe, тpaнcпopт и дpyги. Според нивото на тези критерии, всеки град получава точки, които като общ сбор могат да са от 1 до 100.
 
 
А когато говорим за най-добър град за живеене, сме свикнали един определен град винаги да грабва този приз, без значение от кого е съставена класацията…Да, този път отново няма изненада.
 
 
The Economist Intelligence Unit (за втора поредна година) отличава именно Виена, поставяйки австрийската столица на върха в класацията с почти перфектният резултат от 99.1 точки.
 
ТОП 5 се допълва от Мелбърн, Сидни, Осака и Калгари. 
 
 
Въпреки че в ТОП 10 преобладават градове от Канада, Австралия и Япония, Европа не се представя никак зле – 8 от градовете в ТОП 20 се намират в Европа.
 
На дъното на класацията, на 140 място се нарежда Дамаск в Сирия, а позициите преди последната са за Лагос (Нигерия) и Дака (Бангладеш).