0

Какво не знаем за олимпийския град Пьончанг?

Днес започна едно от най-големите спортни събития тази година – зимните олимпийски игри. 30 години след Сеул, най-големият спортен форум се завръща отново в Южна Корея с дебют на дисциплините –  сноуборд, кърлинг смесени двойки, масов старт със скоростни кънки и алпийски ски национален смесен отбор.

Според Индекса на човешкото развитие Южна Корея е най-развитата страна от Източна Азия. В световен мащаб, Република Корея е на челните места и по лична безопасност, образование, сигурност на работното място, лесно развиване на бизнес и е на първо място по качество на здравеопазването в света.

Домакин на церемониите по откриване и закриване, както и на голяма част от спортните състезания, ще бъде малкият планински град с трудно запомнящото се име Пьончанг.

Град Пьончанг се намира в планината Таебаек и има средна надморска височина от 700 метра, което го прави подходящо място за ферми. Разстоянието между Пьончан и Сеул е около 130км, именно затова е пододящо да съчетаеш пътуването си и с разглеждане на Сеул.

Пътуването

За български граждани пътуването до Корея не изисква виза, когато престоят е до 90 дни. Все пак преди да заминетш е добре да се свържеш с Външно министерство, за да получиш актуална информация относно визовия режим.

Цените за двупосочен самолет билет до Сеул с включен регистриран багаж, в момента започват от 525 евро. Летището в Сеул е едно от най-впечатляващите в света, печелило редица награди. То разполага с голф игрище, спа, ледена пързалка, спални помещения, казино, вътрешни градини и Музей на корейската култура.

Придвижването от Сеул до олимпийското градчето може да се осъществи с влак, микробус или експресен автобус като цената варира между 17 и 30 евро в посока.

Относно хотелското настаняване в Пьончанг цената за двойна стая за нощувка в момента започва от 90 евро.

Открий Неоткритото

Забележителности

Някои от най-известните туристически забележителности включват: старият град, четирите двореца от династията Чосон, дворецът Йоуи-Плаза, Националният музей, музеят по фолклористика Олимпийският стадион, 63-етажната бизнес сграда „KLI 63“ и други.

Има много ранчота, но частната Daegwallyeong Sheep Farm е единственото, което отглежда овце в Корея. Можеш да се разходиш по дългата пешеходна пътека около полето за паша на овце, докато се наслаждаваш на живописните гледки и звуци на овцете. Улови най-добрия кадър от дървената барака, разположена в полето. Това е емблематично място за снимки, което е включено в много корейски филми.

От зимата на 2007 г. един от най-добрите зимни фестивали в Корея (Pyeongchang Trout Festival) се провежда в град Jinbu-myeon. По време на фестивала „Pyeongchang Trout“ можеш да се насладиш на разнообразни програми – фолклорни, каране на ATV или снежен рафтинг.

Можеш да се отбиеш и на фестивала на пирожката, който в момента е в разгара си и ще продължи до 25 февруари.

Друго интересно място, намиращо се в областта е  „Byeongbangchi Sky walk“, което ще ви накара да се чувствате сякаш ходите в небето, тъй като подът тук е изцяло изработен от стъкло и се намира на надморска височина от 583 метра , предлагаща спираща дъха гледка.

Кухня и нрави

В Южна Корея хората пазят традициите си и се гордеят с народа си. От малки посещават, слушат, помнят и уважават историята си, което е съхранило техния дух, обичаи и нрави.

Корейската кухня е известна с използването на натурални продукти, които са здравословни и полезни. Корейците обичат да изтъкват, че макар и индустриален, градът им се стреми да „живее здравословно“ във всяко едно отношение. Храната им е почти безсолна и люта, като ще ви напрви впечатление, че ще ви бъде сервирана бързо и към нея ще имате няколко чинийки с различни допълнения към поръчаното ястие – кълнове, риба и други продукти, специфични за корейската кухня.

Трябва да опитате „цам ге тан“ – представлява пиле, пълнено с ориз, което „плува“ във вода. Представлява нещо като супа, но не точно, защото се сервира с лъжица, но и с традиционните пръчици, с които се яде в азиатските страни.

Ким, освен че е едно от най-известните имена в Южна Корея (над 40 % от населението се казва така), представлява и изсушена риба. Обикновено в японската кухня ким се използва за суши.

Традиционното корейско облекло наречено ханбок се носи от древни времена и се състои от горна част – риза (чогори) и пола (чима).

Полезна информация

Местната валута е Южнокорейски вон (KRW) и е добре са си смените предварително от България или в някое бюро в самия град, тъй като на летището и в хотелите обикновено курсът не е много изгоден.

Българските граждани, които възнамеряват да посетят Република Корея, следва предварително да направят застраховка за пътуване в чужбина, която да покрива евентуалните разходи в случай на заболяване, стоматологична помощ, загуба на личен багаж или други непредвидени събития по време на престоя им в страната.

Застраховка