0

Истанбул – фестивал на сетивата

Освен със своите многобройни забележителности, Истанбул привлича милиони туристи годишно и с разнообразие от фестивали.

През месец април Истанбул оживява в безброй ярки цветове, когато стартира ежегодният фестивал на лалетата – опит да припомни на света, че именно Турция е родината на това цвете, което обичайно се асоциира с Холандия. Латинското название на лалето – tulipa, произхожда от турската дума „tulbent“, която означава фин плат, от който се увива султанската чалма, заради приликата й с цветето.

От 1984 година насам, през април се провежда и Филмовият фестивал в Истанбул, който от създаването си е представил на истанбулската публика над 4942 филма, представяйки киното на 109 страни.

Музикалният фестивал в Истанбул се счита за най-престижното и утвърдено събитие за класическа музика в Турция през май и юни всяка година.

Ако сте в Истанбул през юли можете  да се насладите на джаз фестивала, който привлича хиляди хора на повече от 30 концерта, провеждани в различни исторически забележителности, на открито или в интересни сгради около града. Джаз фестивалът в Истанбул е един от шестте най-престижни джаз фестивала в света като Монтрьо, Умбрия, Монреал и Лондон.

От 2017 г. Истанбулският театрален фестивал се връща в ежегоден цикъл, след като 15 години се провежда на всеки две години. Фестивалът ще обогати театралния живот на Истанбул със своята широка програма от международни и местни театрални и танцови представления и събития всяка година през ноември. И това не е всичко – изложби на картини, инсталации, прожекции, панаир на книгата или просто разходка по Босфора…и всичко това на час и половина път от София. 

Виж най-добрите оферти до Истанбул