0

Защо прозорците в самолета са с овална форма

Ако и ти си от любознателните, които търсят отговор на всеки въпрос и не се успокояват, докато не го намерят, сигурно си се питал защо прозорците в самолета имат именно тази заоблена форма?

На нас също ни беше интересно и се заровихме, за да проучим. 🙂

Оказва се, не винаги прозорците са имали тази форма. Първоначално те са били със съвсем стандартна форма, точно като прозорците, които имаме в домовете и офисите си. С течение на времето обаче,  самолетите са се усъвършенствали и са започнали да летят доста по-високо, като по този начин са избягвали турбуленцията и са спестявали от гориво. Самолетните кабини започват да се херметизират, за да повишат нивото на комфорт на пътниците в по-високите слоеве на атмосферата.

Открий неоткритото

Една херметизирана кабина се нуждае от цилиндрична форма, за да функционира нормално. Това от своя страна създава налягане, което е различно между въздуха в нея и този навън. Колкото по-нависоко се изкачва самолета, толкова по-голяма става разликата, съответно и дискомфортът. Самолетът се разширява минимално и оказва натиск върху материала, от който е изработен. Именно тук формата на прозорците играе изключително важна роля.

Ако прозорците са правоъгълни или квадратни, ще има по-голямо съпротивление и налягането ще се „натрупва“ в ъглите. Това не е добре от гледна точка на това, че това натрупано налягане би могло да пукне или счупи стъклото и по този начин да предизвика нарушаване целостта на самолета и дори катастрофа. Ако прозорецът обаче е овален, налягането се разпределя и няма как да стане подобно натрупване.

Виж още: 9 съвета за по-добър сън по време на полет