0

Защо местата ни в самолета не са едно до друго

Все по-често се случва да чуваме хора да се оплакват, че са закупили билетите си в една резервация, заплатени са едновременно и въпреки това, получавайки бордните си карти и качвайки се в самолета, установяват, че са разпределени на различни места, понякога в двата края на самолета.

Нормално ли е това и защо се случва?

Да, когато пътуваме с нискотарифни авиокомпании като Wizz Air или Ryanair например, това е напълно нормално и част от тяхната политика и правила и не трябва да изненадва никой пътник.

В този случай, това, че пътниците са в една резервация и са закупили билетите си едновременно няма никакво значение. Процесът по изготвяне на бордна карта обикновено става не по-рано от 48 часа преди полета, ако не е заплатена услуга, даваща право на по-ранен чек-ин. Именно тогава системата на авиокомпанията разпределя на абсолютно случаен принцип местата, които пътници ще заемат по време на полета. По този начин се получава при двойка, пътуваща заедно, единият пътник да седи на 10А, а другият на 21C.

Открий Неоткритото

Разбира се, ако това е от значение за пътниците и те задължително искат да бъдат един до друг, авиокомпаниите дават възможност срещу допълнително заплащане да изберете конкретни места. Така освен да пътувате заедно, можете да изберете дали да сте до прозореца, до пътеката, до авариен изход, където мястото за краката е повече и се пътува по-комфортно.

При редовните авиокомпании изборът на места е безплатен, но дори и да не резервирате предварително, в повечето случаи, когато се чекирате на гише, служителите ще ви дадат съседни места и ще се съобразят с желанияето ви за пътека/прозорец, ако това е възможно.

Виж още: Ryanair спира да лети до някои летища