0

Електронен самолетен билет – какво трябва да знаем

След успешното завършване и заплащане на резервация, не ти остава нищо друго, освен да получиш електронния си самолетен билет на имейла, който си посочил. Бъди внимателен дали си записал правилно адреса на електронната си поща, за да можем да ти изпратим билета. 😉

Вариантите за плащане са два – с дебитна/кредитна карта или по банков път.

Плащане с карта

При плащанто с карта, което е най-добрият вариант, ще получиш потвърждение до 48 часа след получаване на плащането. Обикновено то се случва още в деня на издаване на билета, а много често и в рамките на час-два след плащането. В редки случаи може да се наложи попълването на допълнителна авторизационна форма – стандартна процедура за сигурност.

Този имейл представлява официално потвърждение на електронния самолетен билет! Не търси допълнително прикачен файл, тъй като не е необходим. Не е задължително и да разпечатваш потвърждението, електронният билет фигурира в системата на авиокомпанията. Можеш да го разпечаташ за себе си, за да имаш детайлите на пътуването си подръка, но не е задължително да го показваш при регистрация за полета или при качване на борда.  

Самолетни билети

Имейлът, който ще получиш е озаглавен „Вашият самолетен билет…“ и съдържа резервационен номер на полета, номер на застраховката (ако си направил такава), данни за пътниците и за полетите – разписание, номера, летища на излитане и кацане, авиокомпании, класи на пътуване, времетраене на полетите, както и пълна информация за включения багаж за всеки пътник (ръчен и регистриран).

Ако полетът е с авиокомпания, която изисква задължителна онлайн регистрация, този имейл ще съдържа и информация за нея. Бордната карта, а не самолетният билет, е документът, който задължително трябва да представиш на летището и при качване на борда. 

При плащане с банков превод:

При плащане по банков път, първоначално ще получиш имейл за потвърждение на резервация, очакваща плащане. Този имейл все още не е потвърждение за издаден електронен самолетен билет. Той съдържа данни за банковите ни сметки и крайният срок, в който трябва да заплатиш резервацията.

След като направиш плащането и ни изпратиш платежното (ако не си платил в обслужващата ни банка), ние ще издадем самолетния билет и ще го изпратим на електронната ти поща, когато сумата се осчетоводи по сметката ни.

Имейлът, който ще получиш, ще изглежда по същия начин, като този, изпратен при плащане с карта, описан по-горе, и ще бъде официално потвърждение за издаден електронен самолетен билет.  

Виж още: Бордната карта – задължителният документ при пътуване със самолет