0

Дромомания или диагноза „пътешественик“

Чували сме десетки пъти хора да казват „Пристрастен съм към пътуванията“, „Не мога да спра да пътувам“, „Пътуванията са най-голямата ми зависимост“. Но знаеш ли, че това наистина е болест?

Става дума за дромомания – дума, идваща от гръцкото „dromos“ (бягане) и мания.

Дромомания е постоянното желание да сменяш местонахождението си, желание за нон стоп пътуване и посещаване на нови и нови места и дестинации. Терминът се появява за първи път през 1886 г. при завръщането на французина Жан-Албер Дада от неговото 5-годишно пътуване от Франция, през Чехия, Германия, Русия, Турция, Австрия.

Връщайки се, Дада бил приет в болница по спешност, но интересното в случая е, че той нямал проблем с физическото изтощение, а с това, че не можел да си спомни нито къде точно е бил, нито какво е правил, заради което си спечелил името „безумният пътешественик“. Именно той е първият човек, с поставена от специалистите диагноза дромомания.

Открий Неоткритото

Характерно за страдащите от дромомания е това, че те не могат да седят на едно място дори за седмица. Те трябва да са поястоянно в движение, на път, да обикалят, често без цел и посока – като истински номади.

Техният куфар винаги е почти готов, а ако не е, то те могат да си оправят багажа с всичко най-необходимо за няколко минути и да заминат без да му мислят много много.

Дромоманът работи с единствената цел да изкара пари, които да инвестира в какво? Точно така, в пътувания! Не всеки се блазни от луксозните пътувания и модерните дестинации. Има и такива, които отиват на палатка, къмпинг, каравана, спят под звездите, возят се на стоп, нощуват при непознати. Не е важно къде са, важното е да са на път.

Където и да отиде дромоманът, той се чувства като у дома си, слива се с местното население, изучава навиците и обичаите и много бързо успява да стане един от тях.

Виж още: 15 сигурни признака, че си туристически маниак