0

Дивали – фестивалът на светлината

Дивали e един от големите религиозни празници в индуизма, който продължава цели 5 дни –  от 13-ия ден на тъмната половина на лунния месец Ашвина до втория ден от светлата половина на Картика. Датите в григорианския календар обикновено са към края на октомври, началото на ноември.

Името произлиза от санскритската дума „dipavali“, което означава „ред светлини“. Именно много светлини се палят в нощта на новолунието, за да поканят Лакшми, богинята на богатството. 

Открий Неоткритото

По време на фестивала се палят малки лампи и фенери, които се поставят по парапетите на храмовете и къщите. Четвъртият ден е основният ден на светлинния фестивал и началото на лунния месец на Картика, което бележи и началото на новата година. Търговците извършват религиозни церемонии, близки и роднини си ходят на гости, разменят подаръци, почистват и декорират домовете си, а след това задължително слагат най-новите си дрехи. Празникът е съпроводен с много тържества на открито, безкрайни зари и фойерверки.

Хазартът също се превръща в част от празника, тъй като се счита за добра поличба, носеща късмет.

Тази година, празненствата за Дивали стартират на 27 октомври (в някои щати на Индия на 28-ми) и разбира се, както е по традиция, ще продължат точно 5 дни.

Виж още: 5 интересни факта за храма Лотос в Индия