0

Вароша – забраненият за посещения град

Вароша е град-призрак в Кипър, а в миналото е квартал на Фамагуста.

Името Вароша идва от турската дума варош (varoş), която означава предградие.

През 70–те години на 20 век, Вароша е водеща туристическа дестинация в Кипър, процъфтяваща с много нови сгради, хотели, заведения и различни атракции, които привличат туристите като магнит. Добива толкова широка популярност, че е посещаван от редица знаменитости като Елизабет Тейлър, Бриджит Бардо и други.

Открий Неоткритото

Преди 40 години обаче всичко се променило. Възникнало междуетническо насилие, което завършило с удар на гръцката военна хунта. Турция нападнала Кипър и окупирала една трета от острова в северната му част.

Когато войските приближили Вароша, местната гръцко-кипърска общност панически избягала с намерението да се завърне, когато положението се успокои. Курортът бил заграден с телени мрежи от турските военни. Не след дълго се превърнал в призрачен град.

От тогава до днес е такъв. Със своя резолюция от 1984 г., ООН призовала да бъде предаден на нейния контрол и забранила всички опити да бъде повторно населен от други хора, освен тези, които били принудени да го напуснат. Намират се сведения, че към момента на територията на Вароша могат да се видят полета от избуяла трева, запустяли, изоставени и рушащи се сгради, останали без прозорци.

И до днес, наближавайки Вароша ще видиш табели, които забраняват навлизането в тероторията на града, както и правенето на снимки и видеозаписи.

Виж още: Странна гранична аномалия в Европа