0

България в миниатюри

Както в много други държави по света, вече и в България, можем да се похвалим с парк с макети на ключови забележителности от цялата страна.

На 30 септември във Велико Търново, в подножието на Царевец, на площ от около 15 декара, беше открит парк на миниатюрите „Търновград – духът на хилядолетна България“, което е още една причина да посетим града.

В парка има 43 миниатюри на емблематични паметници на културата, пристанища, летища, природни феномени – всичко това на едно място. Сред миниатюрите могат да се видят храм-паметникът „Александър Невски” и Народният театър „Иван Вазов“ в София, крепостта Царевец и паметникът на Асеневци във Велико Търново,  сградата на Народното събрание отново в София, катедралата „Успение Богородично” във Варна, Античния театър в Пловдив.

Къде другаде можем да видим също и Асеновата крепост, Баба Вида, Рилския и Бачковския манастир, храмовете в Несебър и известни природни забележителности на едно място? Атракцията е подходяща както за чужденци, така и за любознателните българи, които искат да разгледат нещо ново и интересно.

Експозицията е направена от семейство украинци, може да бъде разгледана целогодишно, а стандартната цена на билета за посещение за възрастен е 10 лева. Паркът „Търновград – духът на хилядолетна България“ ще бъде поетапно разширяван, като предвижданията са макетите да достигнат до 70-80 на брой.

Дестнацията е подходяща за един релаксиращ уикенд, сред интересни забележителности и прекрасна природа.

Хотели във Велико Търново

Виж още: 20 вдъхновяващи цитата за всеки пътешественик