0

Бордната карта – задължителният документ при пътуване със самолет

Бордна карта, онлайн регистрация или чек-ин трябва да направя преди полета си? Как и кога да го направя, задължително ли е? Независимо, че популярността на самолетния транспорт расте с огромни темпове през последните години, въпроси от този род масово са на дневен ред.

Можеш да срещнеш и трите термина, но те означават едно и също нещо – процесът по регистрация за полет (чек-ин) завършва с издаването на бордна карта – документът, който реално ти дава право да се качиш на определен полет. Ако нямаш бордна карта, няма да те допуснат в самолета, независимо че имаш самолетен билет. 

Какво представлява бордната карта?

Обикновено информацията, изписана на бордната карта, включва имената на пътника, номер на полета, маршрут, мястото на борда, номер на гейта (изхода), краен час за качване в самолета и баркод. Заедно с личната карта или паспорта, това са документите, които трябва да представяш на всички проверки на летището, както и при качване на борда.

Как става издаването на бордна карта?

Можеш да получиш бордната си карта по два начина. Единият е на място на летището, от съответното гише за регистрация, предоставяйки на служителя документа си за самоличност. Другият вариант е да я изготвиш предварително, въвеждайки необходимите данни в онлайн регистрационна форма.

ТОП оферти 

Онлайн регистрацията и съответно издаването на бордна карта онлайн се прави поотделно за всеки пътник и всяка отсечка от пътуването. След като въведеш данните на всички пътници, системата генерира бордните карти, които следва да носиш със себе си на летището (принтирани или в електронен вариант). В случай, че имаш предварително изготвена бордна карта и не носиш багаж за регистриране, можеш да преминеш директно към проверките за сигурност, без да минаваш през регистрационнно гише. 

Безплатно ли е издаването на бордна карта?

Да, но трябва да знаеш, че при някои авиокомпании е задължително да си я направил предварително (онлайн), и да я носиш със себе си на летището. Тези авиокомпании налагат доста високи глоби за издаване на бордна карта на летището (от 45 евро нагоре, в зависимост от маршрута и сезона).

Полет + хотел

В зависимост от авиокоманията съществуват и различни ограничения във връзка със срока за онлайн регистрация. При редовните авиокомпании тя обикновено е налична между 24 и 2 часа преди полетното разписание и не е задължителна.

Срокът за задължителната онлайн регистрация при някои нискотарифни авиокомпании следва да бъде указан в потвърждението  за покупка на самолетен билет. Ryanair и Wizz Air позволяват регистрация най-рано 48 часа преди полета. В случай, че имаш закупени места регистрацията може да се направи доста по-рано.

Виж още: Застраховка „Пътуване в България“