0

Авиокомпании планират да мерят теглото на пътниците

В днешно време все повече кампании са насочени към природата и нейното опазване. Ето и какво може да се направи, за да се намалят въглеродните емисии, отделяни по време на полет със самолет.

Aко се знае колко тежат пътниците в самолета, авиокомпаниите могат да изчислят точното количество гориво, необходимо за всеки полет и така да намалят вредните емисии. Именно затова, компанията Fuel Matrix им предлага система, която да позволява дискретното претегляне на пътниците, пишат от Дневник, позовавайки се на британския „The Sun“.

В момента превозвачите могат само да прогнозират теглото на самолета, като те взимат предвид колко мъце, жени и деца има на борда и залагт средни стойности на килограми, като разбира се, винаги слагат и нещо отгоре, за по-голяма сигурност. По този начин, колкото по-натоварен е самолетът (в това число и с гориво), то толкова по-голям е разходът, което води до повече въглеродни емисии и съответно повече замърсяване.

Открий Неоткритото

Fuel Matrix предлага пътниците да бъдат претегляни съвсем дискретно, още докато се регистрират или пък преминават проверките и данните веднага да бъдат предавани на съответната авиокомпания, която да знае точното тегло на всички пътници, преди още те да са се качили на борда на самолета.

По груби сметки това, освен позитивите за природата, би спестило в световен мащаб около 750 млн. паунда годишно – сума, която в никакъв случай не е за подценяване.

Подобни практики вече са се случвали – през 2017 г. финландска компания започна подобна доброволна програма, за да си помогне при определянето на нужното количество гориво.

Виж още: Най-доброто летище в света с нова придобивка